Op dit moment worden er werkzaamheden aan Man tot Man uitgevoerd. Het is mogelijk dat u hier hinder van ondervindt. In dat geval kunt u het op een later tijdstip nog eens proberen.
MANtotMAN
 
 

Syfilis

 


Syfilis (lues) is een ernstige soa, die momenteel weer steeds vaker voorkomt. Als je de infectie niet tijdig laat behandelen, zijn de gevolgen bijzonder ernstig.

Eerste fase
De eerste fase van syfilis begint na negen tot 28 dagen, soms zelfs oplopend tot negentig dagen, met een klein zweertje op de plek waar de infectie plaatsvond. Dat kan de penis, anus of mond zijn. Het zweertje is pijnloos en voelt hard aan. Als het in je anus zit, is het niet te zien en valt de infectie aanvankelijk niet op. Het zweertje gaat vanzelf over, maar de infectie woekert door en wordt steeds erger.

Tweede fase
Na negen weken tot zes maanden begint de tweede fase. Je krijgt koorts, een zere keel, hoofdpijn en pijnlijke spieren. Over je hele huid kan uitslag ontstaan. Deze verschijnselen verdwijnen weer, maar ook dan is de ziekte niet over. Uiteindelijk kan syfilis na vele jaren, waarin je weinig hebt gemerkt, leiden tot een ernstige aantasting van je hersenen, ruggenmerg, hart en zenuwstelsel.

Behandeling
Behandeling van syfilis bestaat uit penicilline-injecties. Na de laatste injectie wordt je bloed nog een aantal keren onderzocht. Deze behandeling maakt je niet imuun: je kunt het opnieuw krijgen.

Laat je testen
Omdat syfilis zeer ernstige gevolgen kan hebben, is het raadzaam je tweemaal per jaar op deze soa te laten onderzoeken, zeker als je veel wisselende contacten hebt. Als je er op tijd bij bent, liefst binnen negen weken, dan is syfilis goed te genezen. Na die negen weken blijft behandeling wel mogelijk, maar wordt het al een stuk moeilijker.

Overdracht
Syfilis kan worden overgedragen door neuken zonder condoom, maar ook door pijpen. Neuken met condoom is echter ook niet zonder risico, want een syfilis-zweertje kan buiten het bedekkingsgebied van het condoom zitten.

Test
De test bestaat uit bloedonderzoek. Na een week is de uitslag bekend.

 
ShigellaTrichomonas
 

 


MAN tot MAN is een site van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam - Rijnmond
Volg ons op: