Op dit moment worden er werkzaamheden aan Man tot Man uitgevoerd. Het is mogelijk dat u hier hinder van ondervindt. In dat geval kunt u het op een later tijdstip nog eens proberen.
MANtotMAN
 
 

Nieuwsoverzicht

Man tot Man Home > Nieuwsoverzicht > Doorbraak in behandeling Hepatitis C
 

Doorbraak in behandeling in Hepatitis C

 


Twee farmaciebedrijven brengen mogelijk nog dit jaar een medicijn voor hepatitis C op de markt: de eerste generatie direct werkende antivirale middelen.
Er zijn twee medicijnen tegen hepatitis C in aantocht, zo bleek onlangs op een congres van de European Association for the Study of the Liver in Berlijn. Vanwege de vergrote kans op genezing in combinatie met de huidige behandeling, is de registratieprocedure van de twee antivirale medicijnen versneld. Het Europees Geneesmiddelenbureau bepaalt voor de zomer of deze middelen op de markt mogen komen.


Medicatie
Amerikaanse experts vergelijken de ontwikkeling van de nieuwe medicatie tegen hepatitis C al met de komst van de combinatietherapie voor hiv-behandeling in 1995. Het hepatitis C-virus werd in 1989 ontdekt, maar er bestond nog geen vaccin. In Nederland zijn naar schatting 60.000 hepatitis C-patiënten.


Leverziekte
Hepatitis C (HCV) is een ernstige leverziekte. De lever zuivert het lichaam van gifstoffen, zoals alcohol en medicijnen. In de meeste gevallen ontwikkelt hepatitis C zich tot een chronische infectie die op lange termijn tot ernstige klachten kan leiden. Alcoholgebruik en co-infectie met hiv versnellen de leveraantasting, die uiteindelijk tot cirrose, de vorming van littekenweefsel, en leverkanker kan leiden.


Stijging
De laatste jaren stijgt het aantal hepatitis C-infecties onder homomannen met hiv sterk. Hepatitis C kent zes verschillende varianten (genotypen) die verschillend reageren op behandeling. Onder hiv-positieve homomannen komen vooral genotype 1 en 4 voor. Dit zijn juist de typen die het minst goed te behandelen zijn. De mogelijke komst van de nieuwe HCV-medicatie is dan ook een opsteker voor deze kwetsbare groep patiënten.


Lees het hele artikel van Merel Burgering op de site van Het Parool>>>
http://www.parool.nl/parool/nl/106/SERVICE/integration/nmc/frameset/archief.dhtml

 
 

 


MAN tot MAN is een site van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam - Rijnmond
Volg ons op: